[SOLVED] Failed to start Light Display Manager

Zawsze bałem się tych dużych aktualizacji. Zaktualizowałem wczesniej wszystkie komputery, a na końcu serwer domowy i o dziwo wszystkie oprócz serwera działają prawidłowo. Niestety serwer nie chce się uruchomić i wywala
``[FAILED] Failed to start Light Display Manager/```

po przejsciu dokonsoli ctrl+alt+F2 mogę się zalogować i niby prawie wszystko działa działa, ale potrzebna mi grafika.

Jest to do uratowania czy szykować się na reinstalację? Zdecydowanie wolabym uratować.

Ciężko cokolwiek powiedzieć… bez komunikatów o błędach, logów.
Sprawdź:

journalctl -u lightdm

może coś podpowie.

Stary wątek z podobnym problemem na forum Manjaro:

Nie wiem czemu nie chce mi zapisać do pliku. Załączam zdjęcię.

Nic mi to nie mówi. Poczytaj podlinkowany wątek, może któryś z proponowanych pomysłów zadziała.

Edit:

Start request repeated too quickly

Może trzeba wyedytować usługę systemd? Coś o tym pisano w linkowanym wątku.

Próbowałem zainstalować nowsze jądro, ale napisało, że za mało miejsca. Najpierw zatem zwiększe miejsce i zobaczę co będzie.

Jak masz dysk zapchany … to może być właśnie powód problemu.
Zapchany katalog główny / w 100% to przepis na katastrofę.

Wywal cache pacmana.

yay -Scc

Możesz też przyciąć logi - po wielu latach użytkowania mogą się naprawdę rozrosnąć.

sudo journalctl --vacuum-time=7d

Raczej to nie jest problem z jądrem.
Edit:
Wyedytowałem tytuł wątku na adekwatny do problemu. “System nie działa” był nieprawdziwy bo system działa.

No i winowajca znaleziony. Wywaliłem katalog 11GB i system działa.

Dziękuję za poświęcony czas.

1 Like

He he… pro tip
Dziesiątki razy trafiały w moje ręce serwery właśnie z tym “problemem”.
Pierwsza rzecz po zalogowaniu się na problematyczną maszynę:

df -kh

:wink:

No to większy dysk już mam . Nie chcę zaczynać nowego wątku i tutaj podpytam. Czy po sklonwaniu dysku na większy da się go rozszerzyć do całej pojemności?

Ja nigdy tego nie robiłem i nie wiem. Wujek Google pewnie coś podpowie.

Trzymajmy się jednak tematów wątków. Nie róbmy bałaganu. Jeśli masz nowy temat to utwórz nowy wątek. To jest publiczne forum, a nie luźna rozmowa na ircu.